Има ли Србија добра вина.

Да ли Србија има добра вина?  Где их купити у Србији?
 Србија је земља са невероватним природним потенцијалом за виноградарство. Узгој винове лозе и производње вина развијен је током римског царства, односно почетком почетка 1. века. У средњем веку у Србији вино је углавном конзумирано на дворовима владајућих династија, а углавном су га производили манастири. Током владавине Отоманског царства производња вина уминула је до почетка 19. века, али после ослобађања Србије током прве владавине треће најпознатије владарске династије-  Обреновића, а потом и династије Карађорђевића, Србија је поново производила најквалитетније грожђе и вино, и до другог светског рата Србија је већ имала своја позната вина на свету. После Другог светског рата у Југославији, уз помоћ комунистичког лидера ТИТА, који је био велики хедонист, појавиле су се велике винарске компаније. Једна од ових винарија је Навип, компанија која још увек производи добра вина, као и Вињак - тј српски коњак,  који својим квалитетом прелази вишу класу овог пића, али се не промовише у свету, тако да то није добро познато .
У последњих 30 година створен је велики број малих винарија која производе невероватно добра вина, али у малим количинама, а у последнје време  претворили су се у озбиљне произвођаче, углавном вина за широка тржишта.
Ако имате среће да пронађете мањег приватног произвођача вина у Србији, који пажљиво гаји и на природан начин узгоја грожђе, а затим и ствара ово боговско пиће на стари начин-  које зраче фасцинантним бојама, мирисом и укусима, па изненађују и најпознатије светске енеологе или љубитеље вина, онда сте освојили прву награду. .. Али таквог вина је све теже наћи, а вероватно ће и нестати кад Србија уђе у ЕУ.
Да не би више уласили у компликовану и широку тему о винима у Србији, ево и неколико савета о избору и куповини вина у Србији.

Прво, одговор на све је да Србија има одлична вина и могу се купити директно у винаријама. Најлакши и најлепши начин да купите добро домаће вино директно од произвођача је да се пријавите и отпутујете на један од многобројних излета по Србији и регији, на излет - Винска тура, коју организује туристичка агенција специјализована за излете- Рубицон травел. Осим лепог излета и дружења,  обићићете дивне наше крајеве, манастире, видиковце, етно домаћинства, познате винарије, имати дегустацију вина са мезеом и провести дан на најлепђи могући начин у Србији.
1. Посаветујте се од домаћина у Србији где да купите вино.
2. У Србији постоје винарије (специјализоване продавнице вина) где ћете 10 пута вечи избор имати на било којем великом тржишту, али они нуде углавном светска вина. Ту можете и дегустирати вино ...
3. Средњег квалитета вина можете купити за цену од 12-18 €, а све преко 20 € је гастрономски мелем.
4. Осим већих винарија (некада у државном власништву) које праве изврсну средњу класу вина, у Србији има више од 20 приватних винарија од којих свако има свог винског фаворита.
5. У Србији и црвена и бела и розе вина имају добар квалитет, а купиранје познатих сорти грожђа са домаћим сортама грожђа су постали прави хит за светске љубитеље вина, јер су таква мешања вина створила неповерљиво атрактивна нова вина, које руше све постојеће стандарде вина у свету .
6. Погледајте државну маркицу вина (има државне позиве Србије и обавезно стоји на чепу боцу):
Зелена маркица - ПГИ - регионална вина - најнижи квалитет вина
Црвена маркица - ПДО - Вино од грожђа са контролисаним географским пореком и квалитетом
Љубичаста маркица - ПДО екстра - Вино од грожђа са контролисаном и гарантованим географским квалитетом и пореком
Винског подручја Србије:

Једнодневне излете из Београда, Ниша, Новог Сада и других места организује Рубицон травел.