Maldivi odmor u 2024 godini

Rubicon Travel | 03/09/2021 - 12:07
Maldivi odmor

Ukoliko tražite svoju destinaciju koja je okružena kristalnom vodom i plažama koje oduzimaju dah, pronašli smo ga za vas...Maldivi!!!

Maldivi predstavljaju  idealnu destinaciju za odmor koja će vas očarati kristalno bistrom vodom, šarenim podvodnim svetom ,mekanim belim peskom i toplim morem. Ovo je destinaciju na koju ćete poželeti da se vratite.

Opšte informacije

Maldivi su ostrvska zemlja koja se nalazi u Indijskom okeanu  a čini je lanac od oko 1200 koralnih ostrva grupisanih u atole od kojih su 200 naseljena.

Glavni grad je Male gde se i nalazi međunarodni aerodrome. Zvanični jezik je  Dhivehi ali  je engleski takođe u širokoj upotrebi. Zvanična valuta je Maldivski rupi ali će u hotelima svakako primiti i dolare, preporučeno je da imate rasitnjen novac.

Unos alkohola u zemlju i konzumiranje van resorta je strogo zabranjen.

Viza za građane Srbije nije potrebna za boravak do 30 dana.

Kako stići na Maldive?

Udaljenost između Beograda i Maldiva je oko 7000km, i svi letovi iz Evropskih zemalja su sa bar jednim presedanjem. 

Avio kompanije koje su vam na raspolaganju od Beograda do Maldiva su:

  • Qatar Airways sa presedanjem u Dohi
  • Turkish Airlines sa presedanjem u Istanbulu
  • Fly Dubai sa presedanjem u Dubaiju
  • Etihad Airways sa presedanjem u Abi Dabiju

Nakon sletanja na međunarodni aerodrome, do svog izabranog smeštaja ukoliko je bliži stići ćete brzim gliserom ili ukoliko je dalje hidroavionom.

Klima na Maldivima

Ono što nas uvek pitaju je kada je idealno vreme za posetu Maldivima? Odgovor je da na Maldive možete ići tokom cele godine jer i kada je kiša to nije dosadna jesenja kiša koja pada ceo dan nego traje kratko a temperature mora je topla tokom cele godine. Temperatura je stabilna tokom godine od 260 C do 310 C. Temperatura vode se tokom godine kreće od 280 C do 300.

Međutim striktna podela sezone na sušnu i vlažnu više nije precizna. Ali ono što je sigurno je da na Maldivima su uglavnom kratkotrajni pljuskovi, na južnim atolima su češći u kišnim periodima. isto tako vremenska prognoza koju možete pročitati na internetu je za Male a ne za lokaciju gde se vi nalazite.

Ronjenje na Maldivima

Podvodni svet na Maldivima je jedan od  najbogatijih i najšarenijih na svetu. Možete roniti sa maskom i disaljkom ili se odlučiti za dubinsko ronjenje. Većina resorta ima svoje škole ronjenja pa se možete pripremiti za svoj prvi zaron. Na Maldivima je moguće da ronite kako u lagunama tako i na udaljenim grebenima u zavisnoti od vašeg iskustva.  Ronilački centri obezbeđuju obuku, opremu kao i prevoz.

Maldivi su fantastična lokacija za ronjenje zbog svog velikog bogatstva podvodnog sveta. Na dubinama do 30m možete videti sivu grebensku ajkulu, morske kornjače, mante i koralne ribice.

Ono što nikako ne treba propustiti je noćno ronjenje sa mantama na Maldivima. Najpoznatija lokacije je Hanifaru bay u Baa atolu. Mantes u prisutne svugde ali  ih je tokom dana i u sezoni teže pronaći. Susreti se češće dešavaju tokom kiša u Ari Atolu. U toku noćnog ronjenja brod koji se usidri u nekoj od laguna i uperi jake reflektore u vodu, svetlost privlači planktone  i upravo tada počinje čuveni ples manti. Raspon krila ovih veličanstvenih stvorenja je 2m i  ronioci ih ne plaše , vaše je samo da uskočite u vodu i da uživate u neverovatnom iskustvu.

Više o ronjenju na  Maldivima možete pogledati OVDE

MALDIVI INFOGRAFIK

maldivi letovanje infografik.